max of neo

• Aanvang: 20:00 uur
  • Toegang: iedereen is welkom
  • Kosten: € 3 per persoon, voor leden van De Vonder gratis
Rob Jaspers komt vertellen over Nijmegen. Een interview.

Als verslaggever was je betrokken bij de stad en naast de krant actief. Zo werd je ook Nijmegenaar van het Jaar in 2014. Noem eens de vijf activiteiten die het meest in het oog springen.
  1. Voor de herinrichting van Plein 1944 hebben we architecten uitgedaagd en een expositie in het oude pand van Dekker van de Vegt verzorgd.
  2. Na de perestrojka voelde ik me als Kuifje in Rusland bij de stedenband met Pskov. Ik heb daar een krant mee opgezet, Russische journalisten begeleid en oude faxapparaten gebracht.
  3. Een kleine zeshonderd Waaltochten met de Pannenkoekenboot om de ontwikkelingen rond de nevengeul te volgen. We hebben zo'n 50.000 mensen aan boord gehad.
  4. Het Nieuwscafé heb ik zo'n veertien jaar gedaan en op het laatst kwamen er altijd tachtig tot honderd mensen. Op 18 mei is de laatste.
  5. Nijmegen 2000 jaar. Als Maastrichtenaar heb ik nog wel proberen te bewijzen dat Nijmegen niet de oudste stad is, maar dat is niet gelukt. Het was geen elitefeestje, er waren zo'n dertig wijkfestivals.
En nu?
Niet stilzitten, door wijken blijven wandelen, verhalen schrijven. Ik moet in beweging blijven. Maar wel in alle rust. Ik was vaak gestrest. Ik stelde geen grenzen. Els en de kinderen hebben me vaak moeten corrigeren. Soms werd ik boos op iemand, maar dat was nooit persoonlijk. Ik vergeet snel en daarna werden we vaak goede vrienden. Door me zo te uiten, heb ik geen maagzweer gekregen.
Rob Jaspers werd op 12 mei 1954 geboren als zoon van banketbakker Léon Jaspers in Maastricht. Hij was het zesde van zeven kinderen. Hij is genoemd naar een gesneuvelde Amerikaanse militair: Robert Craig. Zijn vader had diens graf in Margraten geadopteerd. Jaspers studeerde geografie in Nijmegen, gaf een jaar aardrijkskundeles op de ivo-mavo aan de Archipelstraat en volgende de interne opleiding tot journalist bij het Brabants Dagblad in Oss. In 1977 werd hij aangenomen bij De Gelderlander en werkte de eerste tien jaar op de redactie in Boxmeer. In 1988 kwam hij op de Nijmeegse stadsredactie, waar hij nooit meer wegging. Hij was er gedurende vijf jaar ook chef. Jaspers is getrouwd met Els en heeft drie kinderen: Bregje, Jesse en Hiske, en één kleinkind: Bram. Hij kan ieder moment voor de tweede keer opa worden.

GAAT NIET DOOR
Nijmegen: stadswandeling met gids

• Datum: zaterdag 27 juni 2020
  • Locatie: Vertrek restaurant De Platte Vonder
  • Adres: Nieuwendijk 10, Someren-Eind
  • Aanvang: 09:30 uur
  • Toegang: alleen leden
  • Kosten: u ontvangt hierover nog bericht
Het dagprogramma is zoals we dat gewend zijn.
  • vertrek vanaf de Platte Vonder in Someren-Eind
  • ontvangst in Nijmegen met koffie en gebak
  • stadswandeling met gidsen van ongeveer 1,5 uur in het historische centrum van Nijmegen met de opmerking dat het, gelet op de hoogteverschillen, een stevige wandeling zal zijn.
  • in het middaguur een lunch op eigen gelegenheid in het centrum van Nijmegen
  • aansluitend een rondleiding met gidsen door museum Valkhof
  • afsluitend zoals gewoonlijk met een driegangen diner in restaurant de Platte Vonder in Someren-Eind

XS
SM
MD
XL

Heemhuis, Molenstraat 10 Someren: gesloten wegen corona.
Archeologiehuis, Molenstraat 14 Someren: gesloten wegens corona.