» Lezingen En Excursies

• Aanvang: 20:00 uur
  • Toegang: alleen leden
  • Kosten: gratis
Meerdere heemkundekringen in Noord-Brabant en Limburg werken samen in het Aezel-project. Aezel staat voor Archief voor Erfgoed van Zuid-Nederlandse Eigendommen en Leefgemeenschappen. Dit project heeft tot doel de versnipperde erfgoedinformatie in Zuid-Nederland te verzamelen en te publiceren. Heemkundekring Myerle te Mierlo is het centrale punt van waaruit alle aangesloten heemkundekringen samenwerken.

Als basis wordt de oorspronkelijke kadasterkaart van 1832 gebruikt en de daarbij behorende administratieve gegevens zoals eigenaar, grondgebruik en grootte. Naast het kadaster zijn er nog veel meer oude dossiers waarin veldnamen genoemd worden zoals bijvoorbeeld het Maatboek 1792, de Cijnsregisters. Op verschillende manieren wordt gezocht naar de meest exacte en betrouwbare locatie van de veldnaam en vastgelegd op kaarten.

Na jaren van noeste arbeid is het moment gekomen dat de resultaten voor het brede publiek beschikbaar zijn. De presentatie op internet is in de vorm van Interactieve Kaarten. De afbeelding boven laat zien welke gemeenten in zuid-oost Noord-Brabant al in kaart zijn gebracht. de afbeelding links laat zien hoe de kern van Asten is uitgewerkt. Elk kavel is aanklikbaar en geeft dan allerhande informatie over het eigendom in 1832 en nog veel meer.

Rini van de Laar en Peter van den Boogaard uit Mierlo komen vertellen hoe de Interactieve Kaarten zijn ontstaan, waar te bekijken en hoe het allemaal werkt.

Voor wie niet meer wachten kan: ga naar de website van De Vonder, klik op de homepagina op [Kadasterkaarten] en geniet!
XS
SM
MD
XL

Heemhuis, Molenstraat 10 Someren
Open op dinsdag van 9 tot 12 uur en op donderdag van 19 tot 21 uur.

Archeologiehuis, Molenstraat 14 Someren
Open na afspraak met een van de bestuurleden.